Evitați consumul de sodiu. Iată 5 sfaturi utile

Nouă din zece oameni consumă mai mult sodiu (din sare) decât au nevoie

Evitați cosumul de sodiu! Consumul prea mare de sodiu poate duce la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială poate crește riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Vestea bună este că reducerea consumului de sodiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sau la menținerea acesteia la un nivel sănătos. Așadar, evitați cosumul de sodiu!

Pentru a consuma mai puțin sodiu, nu trebuie să faceți multe schimbări deodată. Utilizați următoarele sugestii pentru a reduce cantitatea de sodiu din dieta dumneavoastră.

Cunoașteți-vă limita de sodiu

Întrebați medicul cât de mult sodiu este în regulă pentru dumneavoastră. Recomandarea generală este:

  • Organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomandă, în general, să nu consumați mai mult de 2,3 grame (aproximativ o linguriță de sare) de sodiu pe zi.
  • Adulții și adolescenții sănătoși cu vârsta de 14 ani și peste trebuie să își limiteze aportul de sodiu la cel mult 2,3 grame pe zi.
  • Pentru persoanele cu anumite condiții de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, limita poate fi redusă la 1,5 grame zilnic.
  • Copiii sub 14 ani nu au nevoie de mai mult de 1,5 grame de sodiu pe zi.

Evitați consumul de sodiu cumpărând alimente cu conținut scăzut de sodiu

Sodiul se află în aproape toate alimentele procesate și preparate pe care le cumpărăm – chiar și alimente care nu par a avea un gust sărat, cum ar fi pâinea sau chipsurile. Înainte de a cumpăra produse alimentare procesate, verifică întotdeauna etichetele pentru conținutul de sodiu. Informația nutrițională va oferi detalii despre cantitatea de sodiu conținută în produs. Utilizați eticheta cu informații nutriționale pentru a verifica cantitatea de sodiu din alimente și pentru a compara diferite opțiuni.

Când faceți cumpărături, limitați produse cu conținut ridicat de sodiu, cum ar fi:

  • Sosurile și condimentele
  • Carnea procesată, carnea de pasăre și fructele de mare
  • Alimentele cu preparare instantanee, cum ar fi supele instant, orezul aromatizat sau tăițeii instant.

Evitați consumul de sodiu încercând să alegeți produse cu 5% valoare zilnică (DZR) sau mai puțin. Un conținut de sodiu de 20% doză zilnică sau mai mult este deja un conținut ridicat. Căutați alimente etichetate „scăzut în sodiu” sau „fără sare adăugată”. Rețineți că unele alimente cu conținut scăzut de sodiu nu au acele etichete. Verificați eticheta cu informații nutriționale!

Evitați consumul de sodiu făcând schimbări sănătoase

Înlocuiți alimentele bogate în sodiu cu opțiuni mai sănătoase:

  • Gustări cu nuci nesărate în loc de covrigei sau chipsuri sărate.
  • Evitați pe cât puteți carnea de pui și alimentele de tip fast-food.
  • Alegeți legume proaspete sau congelate în detrimentul celor conservate.
  • Dacă alegeți legume conservate, optați pentru cele care au cea mai mică cantitate de sodiu.
  • Hidratați-vă adecvat! Consumul adecvat de apă poate ajuta la eliminarea excesului de sodiu din organism.

Gătiți mai mult acasă

Să vă faceți propriile mese este o modalitate excelentă de a mânca mai puțin sodiu, deoarece dumneavoastră dețineți controlul asupra a ceea ce intră în mâncare.

  • Dacă folosiți legume din conserve, clătiți-le înainte de a le mânca sau a găti cu ele. Acest lucru va spăla o parte din sare.
  • Folosiți condimente care nu conțin sare.
  • Nu adăugați sare în apă când gătiți paste sau orez.
  • Încercați diferite ierburi și condimente pentru a vă aroma mâncarea, cum ar fi ghimbirul sau usturoiul, în loc de sare.
  • Evitați să puneți sarea pe masă.

Optați pentru mai puțină sare când mâncați în oraș

  • Întrebați dacă în meniu există mâncăruri cu conținut scăzut de sodiu.
  • Când comandați, cereți să nu fie adăugată sare în mâncare.
  • Luați dressinguri și sosuri separat, astfel încât să puteți adăuga doar cât aveți nevoie.

Adăugați mai mult potasiu în dietă

Evitați consumul de sodiu înlocuind alimentele bogate în sodiu cu alimente bogate în potasiu. Consumul de alimente cu potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Surse de potasiu includ legume si fructe precum cartofii dulci, pepenele galben, banane, fasole.

Avertisment!

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Societatea Română de Medicină a Stilului de Viață (RSLM) nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Ți-a plăcut articolul?