Competențe medicale pentru prescrierea Medicinei Stilului de Viață

Ediția din 14 iulie 2010 a revistei JAMA publica rezultatele unui proiect de doi ani inițiat de Colegiul American al Medicinei Stilului de Viață (ACLM) având drept obiectiv stabilirea standardelor în noul domeniu al Medicinei Stilului de Viață.Proiectul a fost organizat și gestionat de Colegiul American al Medicinei Preventive (ACPM).

Studiul, intitulat „Competențele Medicilor pentru Prescrierea Medicinei Stilului de Viață” a evidențiat competențele recomandate pentru toți medicii în abordarea stilulului de viață ca principală cauză, și totodată, principal tratament pentru multe dintre problemele medicale ale societății moderne.

O comisie de specialitate a stabilit competențele necesare

Comisia, alcătuită din reprezentanți de top ai Asociației Medicale Americane, Asociației Osteopatice Americane, Academiei Americane a Medicilor de Familie, Academiei Americane de Pediatrie, ACPM, ACLM, și experți în nutriție, sport și Medicină Stilului de Viață s-au reunit în iulie 2009 la Washinghton DC pentru a ajunge la un consens cu privire la competențele cheie ale Medicinei Stilului de Viață.

Această schemă de competențe este menită să ofere un ghid minim pentru toți medicii, în special pentru medicii de familie.

Un ghid complet pentru specialiștii în Medicină Stilului de Viață va fi stabilit de către Consiliul American al Medicinei Stilului de Viață ce urmează să fie format.

Competențele medicului în Medicina Stilului de Viață

Ce este Medicina Stilului de Viață: Medicina Stilului de Viață este o practică bazată pe dovezi ce își propune să ajute indivizi și familii în adoptarea și susținerea unor obiceiuri sănătoase care influențează sănătatea și calitatea vieții. Exemple de obiceiuri ale pacienților ce trebuiesc adresate includ: renunțarea la fumat, îmbunătățirea alimentației, creșterea activității fizice, și consumul moderat de alcool.

Valori: Stilul de viață și obiceiurile sănătoase sunt printre cei mai importanți factori determinanți ai sănătății publice. Schimbarea obiceiurilor nocive este esențială în asistența medicală, prevenția bolilor și promovarea sănătății. Relația de încredere dintre medic și pacient, cu sprijinul familiei, comunității și a unei echipe interdisciplinare este decisiva pentru îmbunătățirea stilului de viață și a stării de sănătate.

Un medic de familie practician trebuie să dețină următoarele cunoștințe, abilități, calități și valori.

Leadership

 • Promovează obiceiurile sănătoase că baza pentru îngrijirea medicală, prevenția bolilor și promovarea sănătății.
 • Încearcă să practice un stil de viață sănătos și să creeze medii care să susțină obiceiurile sănătoase la școală, la muncă și acasă.

Cunoaștere

 • Demonstrează o cunoașterea amănunțită a dovezilor ce atestă efectele benefice pe care schimbarea stilului de viață le pot avea asupra stării de sănătate a pacienților.
 • Descrie modurile prin care colaborarea medicului cu pacientul și familia poate avea efecte pozitive asupra obiceiurilor de viață ale pacientului.

Abilități de evaluare:

 • Evaluează predispozițiile de natură socială, psihologică și biologică care afectează comportamentul pacientului și starea acestuia de sănătate.
 • Evaluează disponibilitatea pacientului și a familiei de a-și schimba stilul de viață.
 • Realizează istoricul medical și efectuează examinarea fizică în raport cu stilul de viață al pacientului, incluzând indicatori vitali precum consumul de tutun și alcool, alimentație, activitate fizică, indicele de masă corporală, nivelul de stres, calitatea somnului și sănătatea emoțională, și, în același timp, cere și interpretează teste pentru detectarea, diagnosticarea și monitorizarea bolilor legate de stilul de viață.

Abilități de management

 • Folosește ghiduri de practică recunoscute la nivel național (cum ar fi cele pentru hipertensiunea arterială și renunțarea la fumat) pentru a ajuta pacienții în gestionarea unui stil de viață sănătos.
 • Stabilește relații eficiente cu pacienții și familiile acestora pentru a provoca și a susține schimbarea comportamentală folosind metode de consiliere bazate pe dovezi și monitorizare.
 • Colaborează cu pacienții și familiile acestora în dezvoltarea unui plan de acțiune scris bazat pe dovezi care este realizabil și specific.
 • Ajută pacienții în gestionarea și susținerea practicile de viață sănătoase și recomandă pacienților alți specialiști din domeniul sănătății, după cum este necesar.

Folosirea tehnologiei și colaborarea cu comunitatea medicală

 • Are abilitatea de a lucra într-o echipa interdisciplinară și susține efortul colectiv.
 • Dezvoltă și folosește sisteme și practici profesionale care susțîn asistență medicală în stilul de viață, inclusiv sisteme de sprijinire a procesului decizional.
 • Măsoară procesele și rezultatele pentru a îmbunătăți calitatea intervențiilor în stilul de viață a indivizilor și a grupurilor.
 • Utilizează resurse adecvate ce susțin implementatea stilurilor de viață sănătoase.